Interesse om naar Kalymnos te gaan? Lees dan deze howto van Arne met veel tips.

Na wat zoeken met cheaptickets en dergelijke, hebben we tickets gevonden voor Kalymnos voor rond de 400+ euro, met ArkeFly. Wij boekten ongeveer een 1 maand van te voren. De tickets kunnen waarschijnlijk iets goedkoper als je eerder boekt, of als je met een omweg reist. Wij vlogen op Kos vanaf Amsterdam. Er bestaat ook nog de mogelijkheid om via Athene op Kalymnos zelf te vliegen, naast de vele andere reis opties (zie www.climbkalymnos.com). Op Kos hebben wij (4 pers) voor in totaal 16 euro (voor instappen afgesproken) de taxi naar de haven genomen.
 
Daarna namen wij de boot naar Kalymnos. Omdat het op de eerste dag nogal slecht weer was, ging de normale ferry niet. Na lang wachten konden we toch mee met een klein bootje van Kapitein “Iglo”,die je voor 20 euro naar de overkant brengt (dit is duur in vergelijking met 4 euro voor de ferry). Hij neemt ook maar ~30 man mee: de rest laat hij aan de kant staan (lees: 2 a 3 uur extra wachten). Vooral op de terugreis is het aan te raden om de ferry te nemen, deze neemt veel meer mensen mee (tickets kan je half uur van te voren kopen bij een loketje op de haven – of eerder in het office). Plannen met dit kleine bootje is lastig, en je moet dus veel tijd extra inrekenen, wil je je vlucht niet missen. De ferry daarentegen gaat prima op tijd. (Hou wel in het algemeen rekening met het Griekse tempo!!)

Op Kalymnos zijn er geen campings maar wel tal van appartementen te huur. Voor 10 euro per nacht hebben wij bij Stefanos in Parnomos geslapen. Een prima appartement, zeker voor dit geld. Op de woensdag organiseerden ze zelfs nog een gezamelijke maaltijd voor iedereen daar (voor niks).

De scooter is erg makkelijk om bij de verschillende gebiedjes te komen. Wij huurden (bij Stefanos) voor 7 euro per dag een scooter. Zo kwamen we makkelijk bij veel klimgebiedjes die anders toch wel veel te ver lopen waren geweest, en een auto is moeilijk parkeren bij de gebiedjes. Dus het is zeker een aanrader. Wij huurden we 3 scooters voor 4 klimmers, wat net ging met setjes en touwen in de bagageruimte. Met de scooter zijn verder alle gebiedjes prima aan te lopen.

Wat betreft eten en drinken, in de buurt was een supermarkt met Nederlandse prijzen die Stefenos aanprees. Op zich prima, maar hij wees ook op een iets verder gelegen supermarkt die meer Griekse (lees goedkopere) prijzen aanhield. Deze hebben wij niet aangedaan. Naast vers brood hebben wij veel water gekocht, aangezien het kraanwater niet goed drinkbaar is, en voornamelijk ook erg zout is! Ook voor eten was er genoeg in de buurt, er waren op 5 min loopafstand 3 restaurantjes, en op 15 min nog een luxer visrestaurant (qua eten niet qua huisvesting) aan het nabij gelegen strand (waar je prima kan zwemmen). Uit eten kost weinig, en voor de 10 euro inclusief drinken zagen wij niet de moeite te koken. Wij zijn het meest bij Nicolas geweest.

Wat het klimmen betreft. De topo die je op www.climbkalymnos.com van te voren kan bestellen biedt een prima inzicht in de aanwezige routes. Er is voor ieder wat wils, en ook de makkelijke routes (5c-) zijn heel goed behaakt, en ook zeker nog heel scherp. Het gerucht dat het afgeklommen is kunnen wij zeker niet plaatsen! (Pieter’s vingers hebben het moeten ontgelden) Het is vooral single pitch (70 meter touw toch wel aan te raden), een enkele multi pitch daargelaten. In Oktober is het goed druk, maar er is altijd wel nog een route te vinden om te klimmen. Dat gezegd, in sommige gebiedjes was het nog soms zo rustig dat we het haast voor onszelf hadden. Wij hadden geen losse rots op de single pitches, wel op de multi-pitch in sector School.

Mocht je willen klim-shoppen, in Masouri (het klimdorpje) zijn 2 winkels. Maar het aanbod vond ik persoonlijk nogal tegen vallen (zeker bij Climber’s Nest). De standaard dingen zijn te vinden, maar ik had meer aanbod verwacht voor zo’n populaire klimbestemming. Ook is het er niet goedkoper dan elders.

Op het vliegveld aangekomen bleek dat onze incheck informatie niet op het scherm bekend werd gemaakt. Achteraf bleek dat de ArkeFly dames deze informatie wel hadden, en vertelde ons doodleuk dat we achter busladingen vol toeristen moesten aanschuiven. Nanda heeft door hier en daar rond te vragen te horen gekregen bij welke balie we moesten zijn, dat scheelde veel tijd.

In Kalymnos is vanalles te doen: veel klimmen maar ook zwemmen en duiken – je vermaakt je er makkelijk een ruime week. Als laatste tip: Mocht je naar Kalymnos  gaan. Bij klimsector Cave – Main Cave, is ook echt... een cave. Neem je hoofdlampje mee.

Arne Koopman 2011