‘Voel jij je bij je trainingsgroep niet fijn, omdat je het gevoel hebt te worden buitengesloten of gepest? Zijn er problemen in het contact met je trainer en/of leider of teamlid die je zelf niet met hen durft te bespreken? Zijn er andere problemen, waardoor je je niet altijd goed kan concentreren tijdens de training, evenement of een wedstrijd? Zomaar een aantal dingen waar je als (jeugd)lid tegen aan kan lopen en niet goed weet hoe je dit zelf moet oplossen. Hierdoor kan klimmen, waar je eerder plezier in had, ineens behoorlijk lastig gaan worden.

Veiligheid staat bovenaan bij onze vereniging. Om deze reden schrijven wij dan ook een aantal zekerapparaten voor bij onze jeugdige klimmers. Deze apparaten zijn door ons getest en worden het meest geschikt geacht. Elk jeugdlid dat bij ons trainingen volgt moet kiezen tussen één van de volgende zekerapparaten

  1. Black Diamond ATC Pilot met bijbehorende Black Diamond karabiner (verkrijgbaar bij Rock Steady)
  2. Jul2 met Belaymaster/Ball-Lock/Edelrid Trilock (Verkrijgbaar bij Rock-Steady)
  3. Mammut Smart met bijbehorende karabiner/Ball-Lock of Edelrid trilock

Als je in staat bent blindelings een zaksteek te leggen, dan is de knoop die in dit artikel besproken wordt snel aan te leren. We hebben het over misschien wel de meest gebruikte knoop in de klimsport: De Achtknoop. De achtknoop ontleent zijn naam aan z'n karakteristieke uiterlijk; namelijk de vorm van het cijfer 8! Dat maakt het gemakkelijk deze knoop te herkennen, en fout gelegde achtknopen snel te ontdekken. De achtknoop is een relatief grote knoop met ruime bochten, waardoor hij relatief weinig verzwakking van de sterkte van het touw veroorzaakt. Ook maakt dit de achtknoop na belasting nog redelijk gemakkelijk los te maken.

De Baskische fabrikant van SLCD's (Spring Loaded Camming Devices) Totem, roept uit voorzorg haar camming units van het type Basic terug.

Mocht je klemapparaten van dit merk en type in bezit hebben , check dan of het serienummer in deze range valt: 1706200 - 1733205

Als dat het geval is dien je de apparaten niet meer te gebruiken en terug te sturen naar de fabrikant. Lees meer in dit artikel op het NKBV kenniscentrum.

De Vergo van Trango is een halfautomatisch zekeringsapparaat met vergijkbare werking als de Grigri.

Trango heeft twee batches van de Trango Vergo op de markt gebracht waarvan de hendel de remwerking van het apparaat nadelig kan beinvloeden. De flexibele en/of te los gemonteerde hendel kan om de behuizing vastklemmen waardoor het apparaat niet of amper functioneert. Trango roept op alle apparaaten van batches 16159 en 16195 te retourneren. 

Lees meer over de recall en wat je moet doen als jouw Vergo onder de recall valt: klik hier!