De knoop is een rubriek over klimknopen. Sommige knopen of steken worden veel gebruikt in de klim- en bergsport, sommige knopen zijn minder bekend of zelfs zeer exotisch. Elk artikel behandelt een bekende of minder bekende knoop of steek die in de klimsport gebruikt wordt. In elk artikel wordt uitgelegd hoe je de knoop legt of steekt, wat de toepassing is en ook wat de aandachtspunten of gevaarlijke toepassingen zijn. Uiteraard wordt geprobeerd wat achtergrond, historie en anecdotes over de betreffende knoop te vertellen.

Veel leesplezier!

Paul Voorthuis
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Als je in staat bent blindelings een zaksteek te leggen, dan is de knoop die in dit artikel besproken wordt snel aan te leren. We hebben het over misschien wel de meest gebruikte knoop in de klimsport: De Achtknoop. De achtknoop ontleent zijn naam aan z'n karakteristieke uiterlijk; namelijk de vorm van het cijfer 8! Dat maakt het gemakkelijk deze knoop te herkennen, en fout gelegde achtknopen snel te ontdekken. De achtknoop is een relatief grote knoop met ruime bochten, waardoor hij relatief weinig verzwakking van de sterkte van het touw veroorzaakt. Ook maakt dit de achtknoop na belasting nog redelijk gemakkelijk los te maken.

Vraag een willekeurig iemand om ergens een in knoop te leggen en in veel gevallen zal het resultaat de knoop zijn die in dit eerste artikel van de rubriek De Knoop centraal staat: De zaksteek. Als je een boterhamzakje met je lunch dichtknoopt dan weet je direct waar de naam vandaan komt. Misschien wel de simpelste knoop (en wellicht de enige…) die vele mensen kennen.