Veiligheid staat bovenaan bij onze vereniging. Om deze reden schrijven wij dan ook een aantal zekerapparaten voor bij onze jeugdige klimmers. Deze apparaten zijn door ons getest en worden het meest geschikt geacht. Elk jeugdlid dat bij ons trainingen volgt moet kiezen tussen één van de volgende zekerapparaten

  1. Black Diamond ATC Pilot met bijbehorende Black Diamond karabiner (verkrijgbaar bij Rock Steady)
  2. Jul2 met Belaymaster/Ball-Lock/Edelrid Trilock (Verkrijgbaar bij Rock-Steady)
  3. Mammut Smart met bijbehorende karabiner/Ball-Lock of Edelrid trilock

Er zijn veel zekeringsapparaten op de markt. En er komen er nog meer bij waardoor het steeds lastiger wordt een keuze te maken en om op de hoogte te blijven van de potentiële bedieningsfouten en beperkingen van de verschillende apparaten.

In het grote bos van steeds weer meer "nieuwe" zekeringsapparaten is het lastig de bomen nog te zien... Toch is er soms een hele interessante ontwikkeling die echt innovatief is. De nieuwe Revo van Wild Country lijkt er een te zijn. Een zekering-apparaat dat gewoon bediend kan worden zoals de meeste tuber-achtigen, en ook bij correcte hantering zo functioneert.

Mocht de zekeraar het remtouw toch volledig loslaten (wat we natuurlijk bij geen enkel zekeringsapparaat aanraden..) blokkeert de Revo bij belasting, b.v. een val van de klimmer. De blokkering wordt weer opgeheven als je het remtouw naar onderen strak trekt, dus niet met een hendel zoals bij de Grigri of Cinch. Een ander groot pluspunt is dat het niet uitmaakt hoe het touw in de Revo gelegd wordt; het toestel functioneerd beide kanten op identiek.

Zijn er dan ook nadelen? Tja, het apparaat is zwaarder dan een Grigri, waarschijnlijk wat duurder, en is nog niet op de markt.... 

Klik op de foto voor meer informatie!